Kako se proslavljao Uskrs pre 110 godina? – Na današnji dan

491
SHARES
1.4k
VIEWS

[ad_1]

Prelistavamo „Mali žurnal“ – 25. mart 1912. godine

Kako se proslavljao Uskrs pre 110 godina? 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre 110 godina „Mali žurnal“ pisao je o proslavljanju Uskrsa.

Pravoslavni srpski narod praznuje i proslavlja danas Uskrs, pisao je tada „Mali žurnal“.

Za sve hrišćane Uskrs je veliki i svetao dan, ali je za Srbe on nekako veći i svetliji, jer nam on i uliva nadu da će uskoro doći dan uskrsnuća opšte slobode  srpskog ujedinjenja.

Današnji dan i veliki praznik Hristovog vaskrsa proslavlja u molitvi i veselju ceo srpski narod, zaboravljajući na sve razmirice, praštajući svakome ko je kakvo zlo namerno ili nenamerno učinio.

Kako se proslavljao Uskrs pre 110 godina? 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Čestitajući mnogobrojnim čitaocima i svim dobrim Srbima širom celoga Srpstva, uzdamo se da srpski narod neće izneveriti njegove nade za lepšu i bolju budućnost, nego da će uskoro osvanuti vedar i suncem obasjan dan srpskoga vaskrsenja, dan opšte srpske slobode i ujedinjenja, stoji na kraju glavnog teksta izdanja ovih novina pre 110 godina.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.[ad_2]

Source link

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.