Teslin pronalazak koji je mogao da sravni sa zemljom građevinu u Nujorku – Na današnji dan

491
SHARES
1.4k
VIEWS

[ad_1]

Prelistavamo Mali žurnal – Izdanje za 20. mart 1912. godine

Teslin pronalazak koji je mogao da sravni sa zemljom građevinu u Nujorku 1Foto: Radenko Topalović

Mali žurnal pre 110 godina preneo je navode američkih listova koji su objavili da je Nikola Tesla ima novi naučni pronalazak.

Kako navodi Mali žurnal, reč je o električnom vinratoru (drhtanje električne žice), koji može silno da utiče na sve predmete.

„Tesla je utvrdio da njegov vibrator može da dejstvuje i utiče i na najače čelične građevine, pa čak i na samu zemlju“, navodi ovaj list, pozivajući se na američke medije.

Teslin pronalazak koji je mogao da sravni sa zemljom građevinu u Nujorku 2
Foto: digitalna.nb.rs

Nikola Tesla je, kako ističu, to dokazao i na jednoj građevini u Njujorku, koja je bila u začetku zidanja i koju je svojim instrumentima zatresao iz zemlje.

„Posle tog pokušaja Tesla je rekao da je mogao tu celu ogromnu građevinu za deset minuta sravniti sa zemljom“, citira Mali žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.[ad_2]

Source link

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.