Ahmetović: O terotorijalnom suverenitetu BiH se ne može pregovarati – Region

491
SHARES
1.4k
VIEWS

[ad_1]

Izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan reagovao na planove Hrvatskog Narodnog Sabora

Ahmetović: O terotorijalnom suverenitetu BiH se ne može pregovarati 1Foto: Facebook/Adis Ahmetović

Planovi Hrvatskog narodnog sabora (HNS) da spreči izbore u Bosni i Hercegovini ili stvori drugi entitet još su jedan pokušaj etnonacionalističkih snaga koje se zalažu za destabilizaciju regiona Zapadnog Balkana, reagovao je danas Adis Ahmetović, specijalni izvestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

Podsećamo, lider HDZ BiH Dragan Čović je nakon današnjeg vanrednog zasedanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru najavio pokretanje pravne procedure i političkih koraka za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacisjke demokratije kojom će se, kako je kazao, osigurati potpuna ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Kako je naglasio Ahmetović, više je nego iritantno što hrvatski predsednik govori da je spreman da spreči izbore u drugoj zemlji ili da stvara treći entitet u Herceg-Bosni. „Ovo je jednako pokušaju političke demontaže države. To nećemo dozvoliti, i nećemo omogućiti da i sami budemo taoci“, rekao je izaslanik Bundestaga za Zapadni Balkan.

O teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine se ne može pregovarati, kategoričan je Ahmetović, navodeći da će podržati sve one koji su “posvećeni pluralističkoj, demokratskoj regiji i ne idu etnonacionalističkim putem”. U tom cilju, naveo je, Visoki predstavnik Bosne i Hercegovine , Kristijan Šmit takođe ima našu punu podršku.

Još jedan prioritet koji je istakao Ahametović jeste sveobuhvatna izborna reforma i održavanje izbora u oktobru.

“Oni će se svakako održati. U tom procesu zakonito i transparentno sprovođenje izbora mora da prati međunarodna zajednica”, zaključio je Ahmetović.

[ad_2]

Source link

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.